11 tips voor het organiseren van een geweldig kraamfeest

Kraamfeest organiseren

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een kraamfeest of babyborrel te organiseren. Wij kozen er na de geboorte van ons zoontje ook voor een  kraamfeest. Bijna al onze vrienden hadden al kindjes en van iedereen hoorde ik dat ze de kraamvisite eigenlijk heel erg vermoeiend vonden. Iedereen wil graag zo snel mogelijk langs komen, en zelf wil je natuurlijk ook graag showen met de kleine. Maar een bevalling is hard werken, en je hebt tijd nodig om daar van bij te komen. En die kleine, het is fantastisch maar de gebroken nachten kunnen echt ronduit killing zijn. En dan ook nog iedere avond visite hebben, ik moest er echt niet aan denken. Wij hielden ons kraamfeest 2 weken na de geboorte van ons zoontje. Genoeg tijd voor mij om te herstellen, en zelf kennis te maken met ons ventje. De eerste 2 weken kwamen alleen onze directe familieleden langs. En ik zou dat bij een 2e precies zo doen. Het was heerlijk ontspannen, en na 2 weken was ik voldoende hersteld om ook écht te kunnen genieten van ons feestje.

Ik maakte een lijst met 10 tips voor een geweldige babyborrel.

1. Voor wie geef je het feest

Wij kozen ervoor om het kraamfeest alleen voor vrienden te geven. Naaste familie zijn in de eerste week langs geweest, maar omdat wij geen grote familie hebben was dit heerlijk ontspannen. Je kan er voor kiezen om een kraamfeest te geven voor een select gezelschap maar je kan natuurlijk ook iedereen die je kent uitnodigen op het feest. Komen er veel mensen dan is het wel handig om goed naar je budget te kijken. Iedereen wil ook wat eten en drinken, en dan kunnen de kosten hard oplopen. En als je thuis niet de ruimte hebt voor veel mensen zal je ook een locatie moeten afhuren.

2. Kies de locatie

Een goede locatie is erg belangrijk, dit kan natuurlijk gewoon bij jullie thuis. Maar een locatie huren is ook een mogelijkheid. Zeker als je veel mensen verwacht of een kleine woning hebt is een locatie huren zeker een aanrader. Dit kan van heel simpel een zaaltje huren tot een luxe restaurant. Als je een locatie wilt huren zorg er dan voor dat je dit op tijd regelt, zo weet je zeker dat de ruimte beschikbaar is en dit nog na de bevalling moeten regelen is niet erg prettig.

Wij kozen er voor om het thuis te vieren. Chase werd in de zomer geboren en het was heerlijk weer, dus partytent in de tuin en de bbq aan was voor ons perfect! Een kraamfeest thuis zorgt er voor dat je alles voor de kleine binnen handbereik hebt, je hoeft geen tas in te pakken met spullen en het was voor ons de meest ontspannen keuze. En daarnaast is het ook goedkoper dan een locatie huren.

Wil jij de babyborrel thuis houden dan kunnen jullie zelf de hapjes verzorgen. Maar catering behoort ook nog tot een van de mogelijkheden. Veel catering bedrijven hebben een ruime keuze in hapjes, en het grote voordeel is dat je er zelf niet op uit hoeft om boodschappen te doen of uren in de keuken hoeft te staan om hapjes voor te bereiden.

Een nadeel van de babyshower thuis houden is dat je achteraf zelf met de rommel zit. Vraag vooraf een goede vriendin, zus of moeder om wat langer te blijven om te helpen met opruimen. Maar spoor ook gerust je gasten aan om zelf een beetje op te ruimen. Dat ging bij ons eigenlijk vanzelf. Wij hadden de vuilnisbak in de tuin gezet, en gekozen voor wegwerp bordjes en bekertjes. En dit is door onze gasten keurig opgeruimd.  Wij hoefde alleen nog de party tent en de stoelen op te ruimen.

Wanneer je een locatie huurt heb je hier natuurlijk allemaal geen last van, dan kan je lekker aanschuiven aan tafel  en genieten van je feestje en de rommel die laat je gewoon staan!

3. Uitnodigingen

Je kan voor het kraamfeest of de babyborrel speciaal uitnodigingen laten maken. Wij hebben zelf kaartjes geprint en deze samen met het geboortekaartje verzonden. Het ontwerp voor de kaartjes had ik in mijn zwangerschap al gemaakt. Na de geboorte van onze zoon hoefde we alleen nog de datum en tijd in te vullen en de kaartjes te printen. Kraamzorg heeft ze keurig voor mij uitgeprint. In de zwangerschap had ik ook al een adressenlijst , en de mensen die uitgenodigd waren voor het kraamfeest had ik een aparte lijst voor. Zo was het voor kraamzorg overzichtelijk en zijn de uitnodigingen juist verstuurd.

Er zijn een aantal dingen die je niet moet vergeten om op de uitnodiging te zetten. Dit zijn de datum, de locatie met het adres en de tijd dat het feestje begint. Ik heb ook een einddatum op het kaartje gezet. Zodat het duidelijk was dat ik er niet een party middag EN avond van wilde maken. En de mensen die bleven plakken hebben we uiteindelijk gewoon gevraagd om weg te gaan. Ondanks dat het een erg leuke dag was vond ik het ook erg vermoeiend. Zeker na twee weken slapeloze nachten met de kleine man. Een eindtijd op de uitnodigingen zetten zorgt er voor dat het voor mensen duidelijk is dat ze op tijd weer moeten vertrekken.

4. De aankleding

Een thema voor je kraamfeest is natuurlijk erg leuk, maar ook wel wat meer werk dan alleen slinger en ballonnen ophangen.  Zoek je leuke inspiratie voor het aankleden van je babyshower kijk dan eens op Pinterest.  Hier vind je tal van ideeën voor een leuk thema  van piratenfeest tot prinsessen party. Wij kochten onze slingers en ballon gewoon bij de Hema, en bestelde online een paar leuke baby vlaggen die we buiten hebben opgehangen. 

Huur je een locatie vraag dan even na of het is toegestaan om slinger ed op te hangen of dat je hier nog speciale dingen voor moet aanschaffen. Niet ieder bedrijf wil punaises in de muur hebben ;) 

5. Waar blijft de baby

Voor een pasgeboren baby zijn alle nieuwe indrukken een hele ervaring.  Teveel indrukken overdag kan er voor zorgen dat het kindje ’s avonds overprikkeld is. En na een leuk kraamfeest ’s avonds of ’s nachts oplopen met een huilende baby is nou niet echt een leuke afsluiter van de dag.  Het is daarom handig om van te voren te bedenken waar je een rustig plekje voor de baby kan creëren. Een draagzak of draagdoek kan uitkomst bieden.  Zeker wanneer je er voor kiest om het kraamfeest op een locatie te geven kan een draagdoek handig zijn, maar zoek ook een rustig plekje uit waar de baby in de kinderwagen kan slapen.

Veel mensen willen zo’n pasgeboren kindje graag vasthouden. Bedenk van te voren dus goed of je dit niet wilt. Ik zag het niet zitten om hem van hand naar hand te laten gaan. Gelukkig had ik in die 2 weekjes al geleerd dat het een erg gevoelig ventje is. En het zou hem alleen maar stress geven. Hij heeft overdag heerlijk geslapen in zijn  wiegje in de woonkamer en op de momenten dat hij wakker was heb ik hem in de draagdoek bij mij gedragen.

Wil je niet dat jou kindje van hand tot hand gaat geef dit dan ook gewoon duidelijk aan.  Veel jonge moeders vinden het simpelweg niet fijn als hun pasgeboren kindje van de ene naar de andere schoot verhuist. Voel je vooral niet schuldig als je nee zegt er komen nog genoeg momenten dat het kindje kan worden vastgehouden. Heb jij er totaal geen problemen mee, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed. Vraag mensen wel om hun handen even goed te wassen.

6. Een aparte plek voor de kinderen

Wanneer er veel kinderen op het kraamfeest aanwezig zijn  kan het handig zijn om een aparte speelhoek voor de kinderen in te richten. Zo hebben ze lekker hun eigen plek waar ze kunnen spelen,lopen ze de andere gasten niet in de weg en het geeft hun ouders ook de mogelijkheid om even lekker te kletsen. Hebt je gekozen voor een thema voor de babyborrel, dan kan je die speelhoek helemaal inrichten volgens het thema. Een ander leuk idee voor de kinderen is om een tipi neer te zetten. Deze kan je eenvoudig zelf maken met een paar stokken en een lap stof. Kinderen vinden het geweldig om een plekje te hebben waar ze zich kunnen verstoppen of even kunnen terug trekken. Zet in de speelhoek ook een tafel en een paar stoeltjes waar de kinderen aan kunnen zitten.  Heb je daar zelf niet genoeg spullen voor, dan kan je ze misschien van vrienden of familie lenen. Maar ook op marktplaats en facebook zijn veel leuke spullen te vinden voor een klein prijsje. Zo hoeft je kraamfeest geen vermogen te kosten.

Als er veel kinderen van verschillende leeftijden zijn hou er dan rekening mee dat er voor de aller jongste geen kleine onderdelen van speelgoed liggen. Ook al zullen de ouders hun kindjes waarschijnlijk goed in de gaten houden een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat willen we natuurlijk graag voorkomen

Voor een kraamfeest in de zomer is een zandbak en waterbak erg leuk voor de kinderen om mee te spelen. Informeer de ouders dan wel even van te voren dat ze een extra setje kleding meebrengen. Dat voorkomt chagrijnige ouders ;P

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, huur een clown, springkussen iemand die balondieren kan maken, of huur deze Mega speelblokken voor een dag. De blokken zijn leuk speelgoed voor hele jongen maar ook oudere kinderen. Ze kunnen er van alles mee bouwen een huisje, muur of een leuk bankje. Op speelblokkenxl.nl zijn deze blokken te huur vanaf 100 stuks je betaald dan 25 euro. De blokken nemen wel wat plek in beslag dus hier voor je wel de ruimte voor hebben.

7. Kraamcadeau lijst

In België is het opstellen van een geboortelijst vele malen bekender dan hier in Nederland. Ik vond het persoonlijk ontzettend handig om zo’n lijst te gebruiken.  Wat is een geboortelijst? Nou heel simpel gewoon een lijst met de spulletjes die je nog wilt hebben voor je kindje, en deelt deze met vrienden en familie. Zo kan iedereen iets van de lijst kopen, en krijg jij voor je kindje precies wat je wilt krijgen. Dit voorkomt ook dat je teveel kleertjes krijgt of een cadeau dubbel of zelfs in 6voud krijgt. Of je wel of geen cadeau lijst opstelt is natuurlijk erg persoonlijk, wil je graag een lijst opstellen dan vindt je hier een aantal tips. Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden voor het opstellen van een kraamcadeau lijst dus ik leg het even in het kort uit.

Mijn favoriete webshop blabloom.com  heeft de mogelijkheid om online een geboortelijst op te stellen. Deze webshop verkoopt alleen maar producten die 100% verantwoord zijn voor je kindje, ze zijn vrij van giftige stoffen waar jouw kindje veel profijt van zal hebben. De meiden van blaboom hebben ook nog eens een ontzettend leuk en groot assortiment waardoor je bijna alle producten bij hun kunt bestellen. De geboortelijst maak je heel eenvoudig via hun webshop. Je maakt een account aan en dan kan je beginnen met het samenstellen van de lijst.  Je kan zelf aangeven hoeveel je van ieder product wilt ontvangen. Zo kan je dus om meer verzorgingsproducten vragen maar van kleertjes maar 1 setje vragen. In principe heeft de geboortelijst geen aankoops verplichting maar LET wel op wil je er 100% zeker van zijn dat een product voor jou gereserveerd is dan kan er voorkeursitem van maken. Ze halen het product dan voor je uit hun voorraad en houden dit speciaal voor jou apart totdat je de lijst afsluit. Heeft niemand van je gasten het product gekocht dan ben je wel verplicht om dit product te kopen. Stel je geen voorkeuritems in, dan ben je niet verplicht deze producten te kopen. Je kan de link naar de lijst delen via bijvoorbeeld het geboortekaartje, Opa en Oma zullen hem waarschijnlijk wel al eerder willen hebben. Op het moment dat het product gekocht wordt en de maximale hoeveelheid die jij hebt ingevuld is bereikt dan kunnen andere mensen dit product niet meer kopen. Verwacht je geen kraamvisite meer dan kan je de lijst laten afsluiten. De spullen kan je ophalen in de winkel of thuis laten bezorgen. Meer informatie hierover vindt je op: https://www.blabloom.com/nl/lijstjes/geboortelijst/15/

Veel baby spullen webshops bieden de mogelijkheid om een kraamcadeau lijst te maken. Kijk dus eens bij jou favoriete shop. Wil je een lijst met spullen uit verschillende winkels dan is kadolijst.nl hiervoor erg handig. Ook hier kan je de aantallen invullen, zijn de producten gekocht dan kan iemand anders deze niet meer bestellen. Het is hier wel belangrijk dat de gasten zelf even aangeven dat ze het product hebben gekocht anders blijft het product open staan. En dan krijg je het alsnog 2 keer.

Vergeet onze geboortetegels niet op je lijst te zetten. Want het is natuurlijk erg leuk om een geboortetegel met het geboortekaartje van je kindje te krijgen. Zo is het kaartje vereeuwigd in het glas van de spiegel en heb jij een prachtig aandenken aan de geboorte van je kindje. Daarnaast is zo'n gepersonaliseerd kraamcadeau ook erg leuk om cadeau te geven.

8. De muziek

Bij een feestje hoort natuurlijk ook muziek.  Maak van tevoren een playlist van je favoriete muziek die je tijdens het feest kan afspelen. Huur je een locatie vraag dan even  of het mogelijk is om jou eigen muziek af te spelen. En hoe je deze moet aanleveren, kan dat op een cd of usb stick. Het is allemaal handig om te weten en zo ben  je er van verzekerd dat jullie favoriete muziek kan worden afgespeeld.

9. De hapjes en de drankje

Catering of doe je het zelf? Wanneer je in een klein gezelschap bent kan je goed zelf de hapjes regelen. Maar bij een groot gezelschap kan dit een uitdaging zijn. Zeker als je niet graag in de keuken staat. Kijk eens naar kant en klare tapas schalen, dit kan in de super markt maar ook de plaatselijke slager kan je hier vaak bij helpen. Heb je een delicatesse winkel in de buurt loop daar dan eens binnen om te vragen wat de mogelijkheden zijn. En de lokale kaaswinkel kan ook een lekkere kaasplank voor je samen stellen. Zo kom je al heel ver voor de hartige hapjes. En voor zoet, het is feest en daar mag natuurlijk best een taart bij. Rob heeft jaren als banketbakker gewerkt, en zijn oude baas van Banketbakkerij van der Heijden in Rotterdam maakte voor ons een prachtige taart met Chase zijn foto erop. De taart werd helemaal in de stijl van het geboortekaartje gemaakt, en dit was voor ons perfect.  En natuurlijk kan je ook altijd nog beschuit met muisjes op tafel zetten, lekker traditioneel. Verder hebben wij onze gasten voorzien van een simpel bbq, wat bij iedereen goed in de smaak viel en voor ons erg gezellig was. Omdat de meeste mannen wel even achter de bbq willen staan gaf ons dit ook veel ruimte om gewoon lekker te kletsen en te genieten.

Thuis kan je ook altijd nog catering laten komen, wat erg handig kan zijn. En als je een locatie huurt is daar ook vaak de mogelijkheid om lekker te kunnen eten en drinken.

Alcohol ja of nee? Spreek dit van te voren goed af met je partner, ik heb al menig discussie voorbij zien komen op facebook. Veel dames vinden alcohol ongepast op een kraamfeest terwijl andere er totaal geen probleem mee hebben.  Ik had er geen probleem mee zolang er maar gepast werd gedronken en mensen niet ladderzat weg gingen.  Ben je er zelf fel op tegen maak dit dan ook duidelijk aan je partner zo voorkom je een discussie in de supermarkt wanneer hij een kratje bier op het karretje kiept.

10. De kraambedankjes

Wanneer de dag is afgelopen en jij hopelijk in de wolken bent  omdat het een fantastische dag is geweest is het ook leuk om de gasten een mooi bedankje mee te geven. De kraambedankjes kan je zelf maken. Ik had dromenvanger besteld, en tule zakjes. Wij hebben best lang op ons zoontje moeten wachten en een dromenvanger was voor ons dus erg gepast. Alles mooi ingepakt in de zakjes en een kaartje eraan. Alle zakjes had ik verpakt in een mooie rieten mand die we op tafel hadden gezet en iedereen een zakje mee kon nemen. Kraambedankjes zelf maken kan je prima doen tijdens je kraamverlof. Zeker als de nesteldrang toeneemt kan dit een leuke afleiding zijn om even niet je huis te poetsen.

Kraambedankjes bestellen? Bij ons kan je mooie kraambedankjes bestellen, mini champagneglazen met de afbeelding van het geboortekaartje erop. Onze mini potjes gevuld met snoepjes en gegraveerd met de naam van je kindje of een leuke waxinelichthouder met een gravering naar wens.

Kraambedankjes zijn niet alleen leuk voor een babyborrel, ook als je ervoor kiest om geen kraamfeest te organiseren dan kan je deze leuke bedankjes meegeven na de kraamvisite.

11. Regel zoveel mogelijk voor de geboorte

Last but not least! Een kraamfeest kan je zo gek maken als je zelf wilt het kan klein en goedkoop thuis op de bank met taart of uitbundig  op een locatie met catering etc etc. Hoe jij het viert is natuurlijk afhankelijk van hoe jij als persoon bent en wat je budget is. Maar in beide gevallen is het handig om zoveel mogelijk van te voren te plannen. Als je bevalling goed verloopt en je kindje een geweldige slaper is en ook overdag lekker tukt kan je nog heel veel regelen na je bevalling. Maar als je zoals ik een lange bevalling hebt gehad en een rampzalige slaper heb is de kans groot dat je echt 0,0 zin hebt in al dat geregel en gedoe. Ik had de opzet voor de uitnodiging, de kraambedankjes, versiering en adressenlijsten al in mijn zwangerschap klaar. We hoefde dus alleen de doos met spullen van zolder te halen en nog even de datum en tijd op het kaartje te zetten. En natuurlijk op de dag zelf de spullen klaar te zetten. Zo begon het feest al ontspannen en heb ik heerlijk kunnen genieten en onze kleine man kunnen voorstellen aan onze lieve vrienden.

Ik hoop dat ik je veel goede tips heb gegeven voor het organiseren van je kraamfeest of babyborrel. Heb je een fantastisch kraamfeest gehad of heb je nog een leuke tip die ik ben vergeten? Laat het me even weten in de reactie!