Zelf een planten terrarium maken

Nieuw in ons assortiment zijn de planten terrariums van just add plants. Ik kon ze simpel weg niet laten staan bij de groothandel, want ze zijn te leuk. En als er twee dingen zijn waar ik gek van ben zijn het planten en glas. Dus planten in glas is voor mij helemaal iets om verliefd op te worden. Tijd dus om mooie voorbeelden te maken, voor de website. En daarnaast eindelijk ons bedrijfspand en kantoor eindelijk eens te voorzien van wat groen.

Welke plantjes koop je voor een planten terrarium

Plantjes voor het planten terrarium

Het meest geschikt voor een planten terrarium zijn succulenten, ook wel bekend als vetplantjes. Deze plantjes groeien langzaam, waardoor niet snel de hele pot is vol gegroeid. Ze hebben maar weinig water nodig, en kunnen zeker in een planten terrarium lang zonder water. Ideaal dus voor op kantoor, waar de plantjes vaak vergeten worden. Maar eigenwijs als ik ben en ik de 3 verschillende terrariums op een andere manier wilde opmaken, koos ik ook voor een pakket mini plantjes. Dit zijn eigenlijk nog hele jonge planten, maar die op de lang termijn kunnen uitgroeien tot volwaardige kamerplanten. In januari maakte ik voor het eerst kennis met het bedrijf plantje.nl. Waar ik voor thuis een “groene wonder box” bestelde. Nu we veel tijd thuis en op het werk doorbrengen, kon ik wel wat meer groen in huis gebruiken. Terwijl ik ontzettend handig ben met moestuin planten, ben ik een enorme kluns met huisplanten. Ik vergeet ze water te geven of geef ze teveel waardoor ze weg rotten. De groene wonder box beloofde makkelijke planten. En inmiddels ruim 4 weken later staan de planten nog steeds mooi. En dat terwijl het erg droog is in huis. Maar terug naar de planten terrariums die ik ga maken.

Plantjes bestellen voor het terrarium en kantoor

Ik bestelde op plantjes.nl de mini vetplanten box en een Mini Urban Jungle 5-pack. De mini vetplantjes box bestaat uit 20 verschillende vetplantjes die allemaal geschikt zijn voor in een open terrarium. Het leek mij ook leuk om een soort van mini Jungle te maken. De plantjes waren ontzettend goed verpakt, en de bezorging was goed geregeld. Tijd om aan de slag te gaan.

En dan de terrariums gaan maken

Terrarium schaal bob

De just add plants pakketten zijn verschillende van elkaar. Ik begin met de schaal bob. Dit is een open schaal, waardoor je hem makkelijk op kan maken. In het pakket zit potgrond, boomschoor en houtsnippers. Ik begin met een laagje potgrond, en kijk welke plantjes leuk bij elkaar staan. Het makkelijkst is om de plantjes in hun potje op de potgrond te zetten en te kijken of je ze leuk vindt staan. Zo kan je nog wat schuiven en eventueel plantjes wisselen zonder de wortels te beschadigen. Staan de plantjes naar je zin haal dan voorzichtig het potje eraf en graaf ze in! In de glazen schaal bob gaat dit eenvoudig omdat er aan de bovenzijde voldoende ruimte is. Ik volg netjes het stappenplan van just add plants. Zodra de plantjes op hun plekje staan vul ik de schaal aan met een laagje boom schors en houtsnippers.

Hmmm het is niet naar mijn zin. De schaal is niet naar mijn zin. Hij is te leeg, en de laag houtsnippers bovenop ziet er naar mijn zin te netjes uit. Dus voorzichtig haal ik de laag houtsnippers en de laag boomschors eruit. Ik voeg nog een extra plantje toe. Dat is al beter. Ik doen de boomschors terug, maar hou wat apart. De houtsnippers erop, en dan een beetje mengen met wat boomschors. Zo ziet het er in één klap natuurlijker uit, en is het wel naar mijn zin. Het is leuk om de verschillende lagen in de bodem te zien, en doordat het een glazen schaal is, kan je goed zien of de bodem niet te vochtig is. Ben je net als ik een kluns met kamerplanten? Dan kan je onderin de schaal een laagje grind doen, voordat je de potgrond toevoegt. Op deze manier kan een teveel aan water tussen het grind zakken, en voorkom je dat de wortels gaan rotten door een teveel aan water. Het water verdampt geleidelijk aan weer, en zorgt zo voor een goed klimaat in je terrarium

Terrarium nummer 2 is aan de beurt

Schaal agavi als planten terrarium

Tijd voor nummer 2. Ik kies hiervoor de Schaal Agavi. Deze schaal heeft een behoorlijk formaat, waardoor een makkelijker grotere planten in kunnen. Daarom gebruik ik het Urban Jungle pakket. En probeer mezelf een groene oase voor te stellen. En daar mag wel een stukje water bij. Ik gebruik een waxinelichthouder Mila, om een soort van vijver te creëren. Eerst vul ik de glazen schaal met potgrond, die meegeleverd wordt in dit pakket. Ik zoek een leuk plekje voor de vijver. En begin met de plantjes een plekje geven. Het palmpje zet ik een beetje schuin zodat hij wat over de “vijver” heen hangt. Als de plantjes op hun plekje staan, vul ik aan met boomschors. En vervolgens met een laagje grind, dat in dit pakket zit. Ik heb van het vorige terrarium nog wat houtsnippers over. En daarvan maak ik een pad naar de vijver. Ik mis alleen nog een hutje, een hangmat en een bruggetje. Maar die laten we dan maar aan de verbeelding over!

Terrarium nummer 3 maken

Schaal Coli als planten terrarium

Inmiddels begrijpen jullie het idee wel van zelf een planten terrarium maken. Het is onzettend leuk om te doen. Het laatste terrarium is bolvaas Coli. Een leuke bolle vaas, maar wel met een smalle opening aan de bovenkant. Hierdoor ontstaat er wel meer een eco systeem dan bij de andere schalen. Echter is het wel wat priggelen om de plantjes erin te krijgen. Ook dit pakketje wordt geleverd met potgrond, boomschors en houtsnippers. Ik gebruik de kleintje plantjes uit het pakket, zodat ik ze wat makkelijker door de opening krijg. En probeer een beetje te spelen met hoogte. Ook deze is goed gelukt!

Blij met deze producten en de terrariums

Ik ben ontzettend blij met de 3 planten terrariums! Het fleurt het pand zeker op. En omdat deze plantjes wel tegen een stootje kunnen verwacht ik dat we er nog lang van kunnen genieten. De producten van Just add plants zijn ontzettend leuk om te zien. Het glas is relatief dun, maar dit geeft ze juist een hele mooie uitstraling. Ik had ruim voldoende aan de meegeleverde producten zoals de potgrond, boomschors houtsnippers en grind. Ik hield zelfs nog wat over. Op deze manier kan je ook een beetje spelen met de indeling.

Tot slot

Wij worden niet gesponsord door plantje.nl echter leveren ze mooie kwaliteit planten, die goed verpakt en goed bezorgd worden. Dus ga je zelf een planten terrarium maken, of ben je op zoek naar een aantal leuke huisplanten. Dan is dit zeker een aanrader. Ben je een plantenliefhebber en op zoek naar inspiratie voor de moestuin? Kom dan ook een keer een kijkje nemen op mijn website DeeDaDo.

De terrariums laten graveren?

Ja wij vinden glas ontzettend mooi, maar gegraveerd glas is nog mooier. Laat het terrarium graveren en geef zo een spectaculair cadeau weg! Je kan ze hier bestellen