Valentijnsdag, de oorsprong en geschiedenis

Wat is Valentijnsdag


Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari, het is een dag waarop we onze geliefde even in het zonnetje zetten. En hem of haar verwennen met mooie bloemen, cadeaus een valentijnskaart of chocolade. Ben je verliefd op iemand maar durf je het hem of haar niet te vertellen, dan kan je op Valentijnsdag anoniem een kaart sturen, met daarin bijvoorbeeld te tekst "van je stille aanbieder". Valentijnsdag is voornamelijk populair onder jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Het grootste aantal Valentijnskaarten wordt dan ook verstuurd door meiden op de middelbare school. Valentijnsdag kent een rijke historie aan verhalen over de oorsprong, maar waar Valentijnsdag precies vandaan komt kan niemand met zekerheid zeggen. Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van Valentijnsdag. Al met al heeft Valentijnsdag een mooie rijke historie, en ook al zijn er veel onduidelijkheden, er is ook veel geschiedenis rondom deze feestdag behouden gebleven.

De geschiedenis van Valentijnsdag


De verre oorsprong van Valentijnsdag moet op verschillende plaatsen gezocht worden. Sommige sporen leiden naar het oude Romeinse feest van de Lupercalia, terwijl andere het juist weer hebben over één of meerdere heiligen Valentijnen in de vroegere kerk. De natuur wordt ook nog als mogelijkheid genoemd voor het ontstaan van Valentijnsdag. Het is een oud Engels geloof dat de vogels een paringspartner zochten rond de periode van 14 februari. En daarnaast is er ook nog het idee dat de lente een ideaal moment is voor de liefde, en dat februari de liefdes maand bij uitstek is. Valentijnsdag is waarschijnlijk ontstaan uit een combinatie van deze visies. Duidelijkheid over het onstaan van Valentijnsdag is er dus niet echt. Wat wel duidelijk is, is dat Paus Gelasius in 496, 14 februari uitriep tot de dag van de heilige Valentijn. Welke Valentijn dat is, is tot op de dag van vandaag nog altijd niet bekend. Ook hierover doen verschillende verhalen de ronde. Er kan worden aangenomen dat Valentijnsdag is ontstaan uit een combinatie van al deze verschillende visies. In een volgend blog zal ik de verschillende verhalen die er zijn over het ontstaan van Valentijnsdag verder uitschrijven. Het is behoorlijk wat informatie, dus daar kom ik later nog op terug!

Hoe Valentijnsdag een commerciële feestdag werd

Hoe Valentijnsdag commercieel werd 

Veel mensen zien Valentijnsdag als een commerciële feestdag, en als we naar de geschiedenis kijken is dat in zekere zin ook waar. Nederland was en is een bloemenland, eind jaren veertig ging het erg goed met de export van bloemen naar het buitenland. Maar in Nederland zelf stagneerde de vraag naar bloemen. In 1949 werd er door een (net uit Amerika teruggekeerd) bestuurslid van de Nederlandse bloemisterij voorgesteld om ook in Nederland Valentijnsdag of bloemendag in te voeren. Omdat er juist voor Valentijnsdag een enorme hoeveelheden bloemen naar o.a. Amerika werden geëxporteerd zag de bloemen industrie hier een mooie kans om de bloemen verkoop binnen Nederland weer wat leven in te blazen.

Om bekendheid te geven aan deze feestdag, reikte de vereniging bloemenmanden en taarten uit aan mensen die zich belangeloos hadden ingezet voor hun omgeving. Deze geschenken werden vaak uitgereikt door "broeder Valentijn", via kranten werd men aangespoord om mensen op te geven voor deze huldiging. Zo kreeg een commercieel initiatief een ideëel karakter. En er werd gehoopt dat mensen ook in hun eigen omgeving bloemen weg zouden gaan geven als blijk van waardering. In Nederland had de dag voornamelijk het karakter van een "dag der vriendschap". Een dag waar waarbij bijzondere mensen of groepen die zich belangeloos inzetten voor hun omgeving in het zonnetje werden gezet. Sinds de jaren 90 werd Valentijnsdag een groot commercieel succes waar tot op de dag van vandaag bloemen winkels en cadeau winkels veel profijt van hebben.

Valentijnsdag wel of niet vieren


Veel mensen vinden het commerciële onzin waar ze niet aan mee willen doen, en dat is natuurlijk prima. Je kiest er uiteindelijk zelf voor om Valentijns dag wel of niet te vieren. Heb je net een nieuwe relatie? Dan is het wel verstandig om even te peilen hoe je partner hier tegenover staat. Het is een beetje lullig als je partner wel gek is van deze feestdag en met een prachtig Valentijnscadeau komt aanzetten of een heerlijk Valentijnsdiner voor jullie heeft regelt en jij komt met lege handen aan. Er is een grote kans dat dit je niet in dank wordt afgenomen.

Wanneer is het Valentijn?


De datum voor Valentijnsdag is 14 februari, dit is dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld Moederdag of Vaderdag ieder jaar op dezelfde datum. Maar op welke dag is het Valentijnsdag in 2020. Dat zocht ik even uit. Dit jaar valt Valentijnsdag op vrijdag. Precies in het midden aan het einde van de week dus. 

Valentijnskaarten

De oudste Valentijnskaart

De oudste Valentijnskaart met de tekst:
I am already sick of love
My gentle Valentine

Het versturen van Valentijnskaarten is een oud gebruik, dat al minstens enkele honderden jaren oud is. De oudste "Valentijnskaart" die bewaard is gebleven stamt uit 1415. Een kort (nog al somber gedichtje) werd geschreven door de Franse hertog van Orléans. Hij werd tijdens het gevecht van Agincourt gevangen genomen door de Engelsen, en gedeponeerd naar Engeland waar hij 25 jaar in gevangenschap zat. Hij dode zijn tijd in gevangenschap met het schrijven van liefdesversjes, die hij verstuurde naar zijn geliefde Marie de Cleves in Frankrijk. Gelukkig liep het verhaal goed af, de hertog werd na 25 jaar vrij gelaten en trouwde met zijn geliefde. De Valentijnskaart is nog altijd te bezichtigen in het Britisch Museum in Londen.

In Engeland ging het hek ging pas echt van de dam toen in 1800 de eerste Valentijnskaarten in de fabrieken werden gemaakt De eerste kaarten die op de markt kwamen waren nog erg simplistisch. Maar de kaarten verbeterde rond 1840, en aan het einde van de 18e eeuw kwamen er mooie commerciële kaarten die gedecoreerd waren met Cupido en harten. In Nederland duurde het veel langer voordat Valentijnsdag een succes werd, begint jaren '90 werd er nog nauwelijks aan Valentijnsdag gedaan. Hier kwam in 1990 verandering in toen enkele kranten de mogelijkheid boden om in een speciale Valentijn rubriek een bericht te plaatsen. Een jaar later werden er rond 14 februari ruim 2 miljoen pakketjes en kaarten verzonden.

Gelukkig zijn we nu niet meer afhankelijk van postduiven of een trage post. En zijn Valentijnskaarten verkrijgbaar in veel verschillende vormen, kleuren, met vrolijke prints en met vaste gedichtjes erin. Daarnaast kan je de kaart eenvoudig online bestellen, betalen en laten bezorgen. Je valentijnskaart online bestellen is ook nog eens erg handig als je de kaart anoniem wilt versturen maar je bang bent dat jouw Valentine je handschrift zal herkennen. Daar heb je met een gedrukt adres en een gedrukte tekst in de kaart geen last van. De populairiteit van Valentijnskaarten neemt de afgelopen jaren enorm af, valentijnscadeaus en bloemen blijken meer in trek.Wil jij jouw Valentijn dit jaar verrassen met een leuke Valentijnskaart, bedenk dan een mooi gedichtje voor in de kaart. Of kies één van onze Valentijnsgedichten.

Valentijnsgedichten

Valentijnsgedichten Wij geven je 11 gratis Valentijnsgedichten

Een Valentijnsgedichtje schrijven kan best moeilijk zijn, waar begin je en welk gedicht past er bij jou en jouw Valentijn. Om je wat op weg te helpen met Valentijnsgedichten schreven wij 11 unieke gedichten, die je kunt gebruiken voor je Valentijnskaart, of je laat één van de gedichten bij ons op glas graveren. Zo geeft je een uniek Valentijnscadeau op Valentijnsdag

 

1. Zonder jou kan ik niet zijn, Valentijn

Zei ik je al eens, mijn Valentijn,
Dat ik zonder jou niet kan zijn?
Wat ik voel voor jou
Kan niet evenaren
Alle vreugde die ik eerder heb ervaren.

Je bent voor mij als een licht
Dat aldoor mijn hart verlicht
Maar ook mijn hele leven
Zo dankbaar
Dat ik dit met jou mag beleven.

2. Wees mijn Valentijn

Ik droomde van liefde zoals deze
Liefde, van maar eens in je leven
Dacht nooit dat ik het kon beleven
Het gevoel van gelukzaligheid,
Brengt me in vervoering
De hele tijd.

Wees alsjeblieft mijn Valentijn, en meer
Wees mijn leven, mijn wereld, mijn alles, zo ongeveer
Samen kunnen we tevreden zijn,
En delen in de geneugten van het leven, groot en klein.

3. Wil jij mijn Valentijn zijn?

Mijn dagen zijn vervuld van verlangen.
Mijn nachten zitten vol met dromen.
Ik denk aan jou
Ben in trance
Kan er niet los van komen.

Je bent het enige dat ik wil
Ik wil zo graag
Dat je de mijne kunt zijn
En daarom deze vraag:
Wil jij mijn Valentijn zijn?

4. Mijn alles Valentijn

Zoals een woestijnwezen naar water verlangt,
Zo kan mijn dorst naar jou kan nooit worden geblust.
Vanaf die ene dag, dat je mij had gekust.

Denken aan jou brengt mij vreugde en plezier.
Mijn gevoelens voor jou, draag ik ferm en fier.
Als een kind dat een verjaardagsgeschenk ontvangt,
En ziet dat het is, waarnaar het altijd had verlangd.

Jij bent mijn enige, mijn echte, alles wat ik wil.
Valentijn, je bent van mijn leven
De enige, echte spil.

5. Valentijn, bron van vreugde

Op Valentijnsdag is het meer dan ooit te merken
Hoeveel allen, die doen aan liefdewerken
En uit de grond van hun hart geven
Toevoegen aan de vreugde van het leven

Jij bent altijd een bron van vreugde geweest,
Genoeglijk gezelschap, prettig, en beleest.
Ik waardeer het dan ook zeer
Jouw vriendschap is daadwerkelijk een grote eer.

6. Een fijne Valentijnsdag!

Op Valentijnsdag, waar denken we aan?
Wie maakt ons leven de moeite waard?
Die lieve, vriendelijke mensen,
Vrijgevig, voorkomend, achtenswaard.

Ik heb het geluk jou tot mijn vrienden te rekenen,
En wil heel graag het volgende laten optekenen:
Jij behoort voorzeker tot die lieve mensen
Die klaar staat voor anderen, dag na dag
Daarom voor jou: een fijne Valentijnsdag!

 

7. Valentijnsschatten

Valentijnsschatten zijn mensen
Die je vaak bent tegengekomen
Familie, vrienden en anderen
Verre van egoïstisch of zelfingenomen
Die in je leven hebben geschenen
Altijd de warmte van liefde
Of een vonkje licht hebben willen verlenen.

Dat maakt dat ze in je herinnering blijven
De vreugde die ze bieden valt bijna niet te beschrijven
Elk is een lichtgevend ster,
Waar ze ook zijn, dichtbij of ver
Die glanst en gloeit in je geheugen,
Speciale genoegens meebrengen, en andere geneugten.
Om deze Valentijnwens kort samen te vatten:
Jij bent één van die sprankelende schatten!

8. Een vriend is als een Valentijn

Een vriend is als een Valentijn,
Hartverwarmend, vol goede herinneringen,
Verbonden aan gevoelens, met vertederingen.

Een speciale Valentijn is blijvend geluk,
Een hechte vriendschap, dat gaat nooit meer stuk.
En dat is wat je doet, mijn vriend,
Elke dag weer, schenk je mij dat beetje geluk.

9. Mijn Valentijns vriend

Valentijnsdag herinnert me eraan
hoe zinvol mijn gevoelens voor jou zijn.
Je hebt een speciale plaats in mijn wereld
die voor een ander moeilijk te vullen zal zijn.

Uit het diepste van je hart,
Voeg je kleur en licht toe aan mijn leven.
Je komt voortdurend in mijn denken,
Als een kostbare dosis zonneschijn,
Bedien je me daarmee zowat op mijn wenken.

Als ik aan jou denk
En de blijvende herinneringen
Die we samen hebben gecreëerd.
Geen Valentijnscadeau is zo kostbaar voor mij
Als die, welke op onze hechte vriendschap is gebaseerd.

10. Vogels van verwante veren

Valentijn,
Ik voel me zo goed
Elke keer dat we samen zijn
Wat ze ook willen beweren.
We zijn soortgelijke zielen in harmonie
Zingen dezelfde melodie
Vogels van verwante veren.

Onze harten zingen dezelfde zoete deun
Onze geesten passen bij elkaar
Geven elkaar onvoorwaardelijke steun
Mijn Valentijn, we horen bij mekaar!

11. Valentijn, in jou vind ik vreugde en plezier

Mijn Valentijn,
Je maakt me tot alles wat ik wil zijn
In jou vind ik vreugde en plezier
Je geeft me alles, geluk en vertier
Ik ben het gelukkigst,
Wanneer je dicht bij me bent, hier.

Ik denk aan jou, bij dag en bij nacht
Voel me bedwelmd door jouw pure aantrekkingskracht
Het doet me pijn,
Elke keer,
Dat ik niet bij jou kan zijn.

 

 

Bloemen geven op Valentijnsdag

Bloemen voor Valentijnsdag Mooie bloemen voor Valentijnsdag

Ik schreef al een stukje over het ontstaan van bloemen geven op Valentijnsdag. Maar waarom geven we eigenlijk rode rozen, en welke andere bloemen kan je geven op Valentijnsdag? Met rode rozen zeg je: ik zal altijd van je houden. Dit is ook direct de reden dat het geven van rode rozen zo enorm populair is op een dag als Valentijnsdag maar ook voor een verjaardag of huwelijksjubileum. Let bij het geven van rode rozen wel op dat je een fel rode roos koopt, de diep rode rozen hebben namelijk een andere betekenis: schaamte. Wat op zich wel weer handig kan zijn om cadeau te geven als jij je ergens voor schaamt, maar de kans is groot dat dit niet de boodschap is die jij wilt overbrengen. Wil je geen rozen geven dan zijn er ook veel ander bloemen met een mooie betekenis. Zo kan je een mooi boeket laten samenstellen van verschillende bloemen en verschillende betekenissen. Wil je echt origineel zijn schrijf dan een kaartje erbij met de betekenis van de bloemen.

De bloemen en hun betekenis
Amaryllis: betoverende schoonheid
Anemoon: verwachting
Viooltjes: bescheidenheid
Blauwe viooltjes: hoopvol
Boterbloem: kinderlijk
Krokus: misbruik me niet
Dieprode roos: schaamte
Vergeet met nietjes: Ware liefde
Iris: Ik breng goed nieuws voor jou
Lotusbloem: vreemde liefde
Provence roos: Mijn hart is in vuur en vlam
Rode en witte rozen samen: eenheid
Witte roos: ik ben jou waard
Gele roos: Jaloezie
Gele crysant: voorzichtige liefde
Jasmijn: Sensualiteit

Een Valentijnscadeau


Een Valentijnscadeau hoort natuurlijk ook bij Valentijnsdag. Oké eerlijk is eerlijk wij zijn hierin natuurlijk wel bevooroordeeld. Maar ook buiten onze producten om zijn er heel wat originele cadeau's op de markt. En uiteraard kan je  ook bij ons terecht voor het laten maken van een gepersonaliseerd Valentijnscadeau. Laat bijvoorbeeld als Valentijnscadeau voor hem een bierpul of whiskey glas graveren met zijn naam of zelfs met zijn eigen label. Als jouw Valentijn wel van een drankje houdt is dit een erg origineel valentijnscadeau. De glazen kunnen volledig gepersonaliseerd worden, zo kan hij zijn favoriete drankje voortaan uit zijn eigen glas drinken. Leuk toch? Op zoek naar een leuk valentijnscadeau voor haar, dan is een wijnpakket of een setje theeglazen met haar naam erop gegraveerd erg leuk als Valentijnscadeau. En als cadeau voor jullie samen kan je een champagnepakket laten graveren, de champagneglazen worden dan gegraveerd met jullie namen, en het pakket wordt geleverd met een heerlijke champagne in een feestelijke verpakking. Zo kunnen jullie samen genieten van dit prachtige Valentijnscadeau.

Geef je liever iets anders cadeau? Chocolade, sieraden en wijn doen het vaak erg goed bij vrouwen. Of neem een dagje vrij, ruim het huis op en zorg dat het eten op tafel staat zodra ze thuis komt. Ze zal dit cadeau zeker waarderen! Wil je er nog een schepje bovenop doen verwen haar dan met een voetenbad én massage, misschien even een spoedcursus online op zoeken zodat de massage ook echt fijn is. Een Valentijnscadeau vinden voor mannen is vaak alweer een stukje lastiger, maar ook hier kan jij zijn favoriete maaltijd koken en hem verwennen met een heerlijke luie avond, cadeau's als een drankje en gadgets doen het ook nog steeds erg goed als Valentijnscadeau voor hem.

Bekijk onze Valentijnscadeaus

 

Bekijk onze Valentijnscadeaus

Bekijk onze Valentijnscadeaus voor hem

Bekijk onze Valentijnscadeaus voor haar