Geniet optimaal van je wijn door het te drinken uit het juiste wijnglas

Wijnglazen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Wanneer je gewoon voor de gezelligheid een wijntje drinkt of een glas wijn bij het eten drinkt dan maakt het soort glas niet zoveel uit. Meestal zijn dit geen bijzondere wijnen waardoor het soort glas niet van groot belang is. Haal dus gerust grootmoeders kristal uit de kast, onze gegraveerde glazen of de wijnglazen in vrolijke kleuren. Het gaat er tenslotte ook om dat je geniet van het moment, en doe dit vooral met een wijnglas waar je vrolijk van wordt. Echter voor het proeven van wijn, of die dure fles wijn zijn goede wijnglazen wel van groot belang. Het juiste wijnglas laat de wijn simpelweg beter smaken, maar hoe weet je wat het juiste wijnglas is? Het juiste wijnglas vinden is gelukkig makkelijker dan het juiste bierglas vinden, waar ik eerder al een blog over schreef. Zeker met de kerstdagen voor de deur mag het juiste wijnglas niet op jouw tafel ontbreken. Ik vertel je in dit blog meer over het vinden van het juiste wijnglas, en hoe je de wijnglazen het beste kunt opbergen. Met deze tips kan je in de toekomst optimaal genieten van een heerlijk glas wijn.

De kleur van het wijnglas


Dat is heel simpel het glas moet helder van kleur zijn en het mag geen versieringen hebben. Hoe verdrietig wij dit ook vinden want het graveren van glazen is nu eenmaal ons werk. En nogmaals zijn deze glazen prima voor voor een gewoon wijntje maar als u wijnglazen uitkiest voor het proeven van wijn dan kiest u het beste voor een helder glas. Dit is om de kleur van de wijn goed te kunnen beoordelen, en juist de kleur van de wijn kan je veel vertellen over de wijn zelf. Een witte wijn is bijvoorbeeld geel van kleur maar deze kleur kan ook veranderen naar wat oranje naarmate de wijn ouder of zoeter wordt. Hetzelfde geldt voor rode wijnen. Zodra deze ouder en dus krachtiger wordt, wordt de kleur eerder bruin. Terwijl een soepele jonge rode wijn vaak meer naar paars nijgt. Wanneer je dus kiest voor een helder wijnglas, kan je de kleur van de wijn goed beoordelen.

Ook de textuur van de wijn zegt veel over de wijn. Wanneer je het wijnglas draait ontstaan er zogenaamde tranen in het glas. De wijn blijft aan je glas plakken. Dit komt door de hoeveelheid alcohol of suiker in de wijn. Zie je veel tranen in het wijnglas, dan heb je te maken met een zoetere wijn of een wijn met een hoog alcoholpercentage.Het glas moet groot genoeg zijn


Het is van belang dat het wijnglas groot genoeg is. Er moet minimaal 1 dl wijn in het glas geschonken kunnen worden voor het proeven van wijn. Voor het drinken van wijn moet er 2,5 dl wijn is het glas geschonken kunnen worden. Op deze manier heeft u voldoende ruimte om de wijn te laten walsen (rond laten draaien) in het wijnglas zonder te morsen. Drink nooit wijn uit Franse bistroglazen of Picardie glazen dit is een doodsteek voor de wijn, vooral voor droge en witte wijn zijn kleine glazen uit den boze. En bovendien zijn kleine wijnglazen alleen maar onhandig, je kan de wijn niet mooi laten rondgaan in die kleine glaasjes zonder te knoeien. Daarnaast moet je ze ook om de haverklap bijvullen.

Kleine wijnglazen zijn eigenlijk alleen geschikt voor sherry of dessertwijnen, deze hebben van zichzelf al veel aroma en worden in de regel in minder grote hoeveelheden gedronken dan andere tafelwijnen.

Een Ovaalvormig glas dat aan de bovenkant smal toeloopt is ideaal voor het drinken van vele rode wijnen, zoals bordeaux, cabernet, sauvignons, Merlots, chianti's en zinfandels. Andere rode wijnen zoals bourgognes, pinot noirs en barolo's zijn op hun best in wijde appelvormige glazen.

Tulpvormige glazen, flutes of trompetvormige glazen zijn voornamelijk geschikt voor het serveren van mousserende wijnen of champagne. Het tulpvormige wijnglas heeft hierbij de voorkeur. Het glas is boven bij de rand smaller dan in het midden. Hierdoor kunnen de bubbels niet zo gemakkelijk ontsnappen, dit in tegenstelling tot de flutes. Doordat dit glas breed uitloopt aan de bovenkant kunnen de bubbels gemakkelijk ontsnappen. Het trompetvormige wijnglas heeft geen steel, hierdoor warmt de wijn snel op in je handen wat de smaak erg kan beïnvloeden. Dit glas kan je dus beter vermijden.

Een goede steel


Een goed wijnglas moet een goede steel hebben. Door het glas bij de steel vast te houden warmt de wijn niet op door de warmte van je handen. Wijn die te warm wordt kan van smaak veranderen en dit is niet fijn. De steel van het glas mag niet te dun zijn, dit heeft met het drinken van wijn weinig te maken, maar het is een praktisch puntje. Een dunne steel zal sneller breken dan een dikke steel. En dat is natuurlijk zonde.

De glazen afwassen


Hoe je de glazen wijnglazen afwast is misschien wel minstens net zo belangrijk als dat het aanschaffen van goede wijnglazen is. Afwasmiddel kan namelijk aanslag achter laten op je wijnglazen, ook vaatwastabletten doen dit. Deze aanslag kan de volgende keer dat je de wijnglazen uit de kast haalt de smaak van je wijn verstoren en dat willen we natuurlijk voorkomen. Het beste kan je de glazen met de hand afwassen zeker kristallen glazen was je het beste met de hand af. Omdat kristal vaak gevoeliger is voor warmte en daardoor sneller kan breken. Gebruik lauwwarm water met wat Soda. Dit is in iedere supermarkt te krijgen en het is niet duur. Soda laat geen aanslag achter op je glazen en werkt ook ontkalkend, zo krijg je dus ook geen kalkaanslag in je wijnglazen. Wijnglazen kan je het beste afdrogen met een linnen doek, deze neemt het vocht snel op en pluist niet. Daarnaast is een linnen doek ook heel erg geschikt om de glazen mee op te poetsen. Zo staan je glazen stralend te wachten op het volgende wijntje.

De glazen opbergen


Misschien denk je ik zet de glazen op de kop in de kast want dan kan er geen stof in komen. Doe dit niet! Door de glazen op de kop in de kast te zetten kunnen de geuren van het kastje in het glas komen. Dit kan de smaak van de wijn beïnvloeden wanneer je er een volgende keer wijn in schenkt. Zet de wijnglazen rechtop weg, er kan dan wel wat stof in komen. Maar bij het volgende gebruik hoef je de wijnglazen alleen maar even met een pluisvrije doek af te doen. Of je kan de wijnglazen nog even afwassen met lauw water als je dit prettiger vind. Zorg dan wel dat het wijnglas weer op kamertemperatuur is voordat je er wijn in schenkt. Als het wijnglas nog warm is kan dit de smaakt van de wijn weer beïnvloeden.

Kijk zo ingewikkeld is het kiezen van een goed wijnglas helemaal niet! En sta je straks in de winkel en weet je het echt niet meer, neem dan het grootste wijnglas, want in de meeste gevallen geldt hoe groter hoe beter! Veel plezier met het uitzoeken van je wijnglazen, en natuurlijk met het genieten van een heerlijk glas wijn.