Eco Glass

Om te beginnen: de legende...

Al eeuwenlang worden er vazen gemaakt van onder andere klei, hout, metaal, kunststof en natuurlijk van glas. Nu is het vervaardigen van glas in de loop van de eeuwen niet of nauwelijks veranderd. De legende?

glasblazer

De uitvinding van glas is een toevallige ontdekking van een aantal zeelieden rond 2500 voor Christus. Ze waren met hun schip aan de kust van Libanon beland. De kooplieden handelden in soda. Ze gingen eten koken, maar ze konden geen geschikte stenen vinden om hun ketels op te plaatsen. Zij gebruikten in plaats daarvan blokken soda uit hun schip. De heet geworden soda vermengde zich met het zand en ... de kooplieden zagen tot hun verbazing dat soda en zand doordat het zo heet werd, tot een glasachtige massa versmolt. (bron: willemwever.nl)

De ingrediënten zijn niet of nauwelijks gewijzigd; zand en soda zijn nog steeds de belangrijkste ingrediënten. Maar het kan groener!

Het mooie aan glas is dat het weer gesmolten kan worden na gebruik. Maar hoe krijg je nu ‘Eco glas’? Veel mensen zullen het herkennen, op zaterdag naar de supermarkt, maar voordat er kan worden gewinkeld gooien wij eerst de lege glazen potjes en (wijn)flessen in de glasbak. Ons Eco glas wordt van deze potjes en flessen gemaakt. Alle ‘rommel’ (denk aan deksels, kurken en doppen) wordt verwijderd en vervolgens gaat het glas de oven in. Een bijkomend voordeel van Eco glas is dat het op een veel lagere temperatuur smelt en daardoor is er veel minder energie nodig voor de productie van Eco glas. Uiteraard is Eco glas niet helemaal ‘kristal helder’, er zitten er vaak iets meer oneffenheden in het glas. Dit komt doordat er altijd een klein beetje vervuiling in het gerecyclede glas zit, maar 'dit kenmerkt de ambachtelijke kwaliteit van het mondgeblazen Eco glas'. Zo kan mooi en functioneel ook nog groen zijn!

(bron: https://www.jodecoglass.nl)