Organiseer een te gekke baby shower

Baby shower organiseren

Een baby shower organiseren, het is super leuk om te doen en het geeft je gegarandeerd eer van je werk.  Ondanks dat de baby shower is komen overwaaien uit Amerika  wordt  het in Nederland steeds vaker georganiseerd. En dat is ook niet zo vreemd, want het is natuurlijk erg leuk om een middag je zwangere vriendin of zus volledig in de watten te leggen en haar te verwennen met allerlei leuke baby dingen. Een baby shower kan je zo gek maken als je zelf wilt, weet je even niet waar je moet beginnen? Wij schreven dit blog om je op weg te helpen zodat je straks een fantastische baby shower kan organiseren.  

De voorbereidingen

Een baby shower kan veel werk zijn, het is daarom handig om dit van te voren zo goed mogelijk te plannen. Goede voorbereidingen zijn immers het halve werk, toch?

 1. Verrassing of niet?

Bedenk van te voren of je de baby shower een verrassing wil laten of niet. Kijk hierbij ook goed naar de persoon waarvoor je de baby shower organiseert. Is ze dol op verrassingen en feestjes? Hou de baby shower dan zeker een verrassing, ze zal het te gek vinden en waarschijnlijk helemaal uit haar dak gaan. Maar is de mama to be geen party animal of juist een enorme controle freak? Dan wil je de baby shower echt niet geheim houden. Met de rond gierende hormonen is de kans groot dat ze gillend weg rent. Haar van te voren op de hoogte brengen is dan echt verstandig. Overleg samen met haar waar ze wel en niet van op de hoogte wil zijn en in hoeverre ze betrokken wil worden bij de organisatie. Zo kunnen jullie samen genieten van de voorbereidingen en komt ze niet voor een onverwachte verrassing te staan.

2. Het budget

Baby shower budget Het is zeker goed om een budget vast te stellen en te bedenken, betaal je alles zelf of zijn er misschien vriendinnen die mee willen betalen aan het organiseren van de baby shower. Overleg dit van te voren met elkaar en zorg dat je een duidelijk budget hebt. Zo voorkom je dat er bepaalde dingen misschien niet mogelijk zijn doordat het geld op is, of dat je zelf met hoge kosten zit waar je misschien niet op had gerekend. Je kunt de kosten beperken door veel zelf te doen, bijvoorbeeld het maken van de hapjes, en de baby shower thuis te geven. Een externe locatie brengt al snel hoge kosten met zich mee. Voor voordelige aankleding kan je terecht bij de Action of Xenos. Op deze manier kan je een budget vriendelijke baby shower organiseren.

3. De locatie

Baby shower lcoatie De locatie is natuurlijk erg belangrijk. Wanneer de baby shower een verrassing is, is het handig om de baby shower niet bij de zwangere thuis te geven. Want ook al zit er iemand in het complot om haar het huis uit te lokken, alles klaar zetten vergt best wat tijd. Je kunt er dan voor kiezen om de baby shower bij jezelf thuis te geven. Zo heb je alle tijd en ruimte voor de voorbereidingen en kan je ook de dagen vooraf gaande aan de baby shower al wat dingen doen. Uiteraard kan je ook kiezen voor een externe locatie, een mooie zaal of haar favoriete restaurant. Dit brengt wel meer kosten met zich mee. Zorg er voor dat de locatie van alle gemakken voorzien is, de kantine van de lokale voetbalclub is misschien niet de meest handige keuze voor een zwangere dame.

4. De datum en tijd

Plan de baby shower niet te ver aan het einde van de zwangerschap, de laatste loodjes van een zwangerschap kunnen erg zwaar zijn en dan is de kans groot dat ze er gewoon geen energie meer voor heeft. 2 maanden voor de uitgerekende datum is ideaal. Maak de baby shower niet te lang, een hele dag is echt onbegonnen werk als je zwanger bent. Plan een middag of een avond, en bepaal van tevoren een begin en eindtijd voor het feestje. Zo voorkom je dat mensen lang blijven plakken en de mama to be uitgeput naar huis gaat.

5. De gasten

Wie wil je er allemaal bij hebben, gebruikelijk is om een baby shower te geven met alleen dames. Dus haar vriendinnen, zussen, moeder en schoonmoeder. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Wij hebben ook baby shower meegemaakt die met alle vrienden en familie werden gevierd. Op die manier staat papa ook nog even in het zonnetje. Als je hier voor kiest, doe dan niet teveel spelletjes. Je bent al snel in een groot gezelschap en de spelletjes kunnen dan erg tijdrovend zijn.  Maak een goede gastenlijst en verzamel alle adressen, verzend je de uitnodiging per e-mail verzamel dan ook de e-mail adressen. 6.

6. De uitnodiging

Je kunt natuurlijk mooie kaartjes laten drukken en per post versturen, maar dit kan best prijzig zijn. Een leuk alternatief is om een uitnodiging per e-mail te versturen. Op uitgenodigd.nl kan je een mooie uitnodiging maken, de eerste 5 genodigde zijn gratis daarna betaal je eenmalig €3,95. Het is dus erg budget vriendelijk.  Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met leuke uitnodigen. Misschien ben je handig met photoshop? Zo niet dan zijn er ontelbare apps waar je leuke uitnodigingen mee kan maken. Maak de uitnodiging in het thema van de baby shower dan weten de gasten al vast wat ze kunnen verwachten. Vermeld in de uitnodiging de locatie, de datum en de begin en eindtijd.

7. De versiering

Kies je voor een thema voor de baby shower, of hang je gewoon slingers en ballonnen op? Als het kamertje al klaar is kan je daar mooi van afkijken. Zo zie je snel wat papa en mama mooi vinden voor hun kleine en kan jij je thema voor de baby shower daar op afstemmen. Zo blijf je in dezelfde style en weet je bijna zeker dat de aankleding voor de baby shower geslaagd is. Afkijken is in deze situatie dus toegestaan! Wanneer het geslacht van de baby al bekend is, is het aankleden van de baby shower eenvoudiger dan wanneer de ouders er voor kiezen om niet te weten of zij een jongen of een meisje krijgen. In dit geval kan je er voor kiezen om de aankleding in zowel blauw als roze te doen. Een luiertaart of luierkrans is al erg leuk als aankleding. En daarnaast is het ook direct een praktisch cadeau. Check hiervoor wel even of de ouders wegwerp luiers of wasbare luiers gaan gebruiken. Van beide kan je leuke dingen maken, maar het is natuurlijk wel heel erg leuk dat als de ouders kiezen voor wasbaar ze ook gelijk wasbare luiers krijgen. Een luierkrans maken van wegwerp luiers doe je zo:  https://www.youtube.com/watch?v=wwn2duY9lg0 Enorm leuk om op te hangen, er er zijn direct leuke cadeautjes in verwerkt. Koop wel luiers maat 2, maat 1 zijn kindjes snel uitgegroeid en de kans is groot dat er meerdere luiertaarten of pakken luiers gegeven worden. Door een grotere maat te geven help je de ouders nog net even wat langer uit de kosten. Een luierkrans maken van wasbare luiers dat doe je zo:  https://www.youtube.com/watch?v=tRQIRhTaHQs De bloemen zijn gemaakt van wasbare billendoekjes. Een leuk merk hiervoor is Cheeky wipes, de doekjes zijn verkrijgbaar is verschillende kleurtjes en daardoor goed te gebruiken om de bloemen van te maken. Deze doekjes hoeven natuurlijk niet perse gebruikt te worden als billendoekjes, ze zijn ook zeer geschikt als spuugdoek. Zelf vind ik dit dunne doekje prettiger dan de reguliere spuugdoekjes. De luiers in deze video worden gebruikt zijn prefold.

8. De hapjes en drankjes

Een absolute don’t op een baby shower is het serveren van alcohol. Zeker als de dame in kwestie voor haar zwangerschap wel van een drankje hield, kan je het haar echt niet aandoen om de bubbels rijkelijk te laten vloeien terwijl zij er niet van mee kan genieten. Kies voor een alcoholvrij  drankje om mee te toasten. Dat kan natuurlijk met een Jip en Janneke champagne, maar ik vond op  tijdvooralcoholvrij.nl deze fantastische  mousserende alcoholvrije wijn, met ja glitters. Is het niet geweldig? De wijn is verkrijgbaar in roze en blauw en bevat 0,0% alcohol!  De flesjes kosten €6,95 voor 750 ml.  Met onze champagneglazen erbij is de aankleding voor de baby shower al bijna af! https://www.youtube.com/watch?v=4sQlkkUKOVA Wil je het graag gezond houden maak dan heerlijk fruit drankje, laat vers fruit weken in water, doe dit wel de avond van te voren zo kan het fruit de smaak goed afgeven. En jullie kunnen genieten van een heerlijk én gezond drankje. Wordt het een meisje kies dan voor rood fruit, het water kleurt dan roze voor een jongen kies je voor bosbessen deze geven een mooie blauwe kleur af. Wil je bubbels in het water neem dan spa rood, vul champagneglazen met de bubbeltjes water en jullie kunnen mooi toosten!

De hapjes

Zorg voor zoete en hartige hapjes, zo is er voor ieder wat wils en kan mama toegeven aan iedere craving die ze heeft.

Hartige hapjes

Voor de hartige hapjes kan je een mooie tapas schaal maken. Let dan wel even op met gedroogde worst en kazen die zijn gemaakt van rauwe melk, deze zijn niet altijd veilig voor zwangere vrouwen. De meeste kazen die in de supermarkt te koop zijn, kunnen veilig gegeten worden, deze worden bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk .

 • Gehaktballetjes
 • Hartige muffins
 • Mini quiches
 • Gevulde eieren (maak een baby in een bedje)
 • Baby in een dekentje (knakworst in bladerdeeg)

De zoete hapjes

Op een baby shower mag een goede taart natuurlijk niet ontbreken. Deze wordt het pronkstuk op de tafel, en zorgt er dan ook direct voor dat de aankleding compleet wordt. Maak of laat een taart maken in het thema van de babyshower. Ben je zelf niet zo handig? De banketbakker kan je zeker helpen om je ideeën om te zetten naar een prachtige taart.

 • Lange vingers, versierd met muisjes
 • Soesjes
 • Gekleurde popcorn, met voedingskleurstof is het mogelijk om popcorn een kleurtje te geven. Zo creëer je makkelijk kleur op tafel.
 • Zoete muffins, vergeet ze niet leuk te versieren.

De gezonde hapjes

Uiteraard is het ook erg fijn als er gezonde hapjes aanwezig zijn op de baby shower. Dit zijn leuke ideeën

 • Fruit spiesjes, daar kan je natuurlijk een chocoladefontein naast zetten maar dat maakt het net was minder gezond.
 • Watermeloen kinderwagen
 • Een mooie schaal met groente en een lekker dipsaus.

Binnenkort ga ik voor deze en meer baby shower hapjes de recepten uitschrijven in een nieuw blog. Ik zal hier dan even een linkje plaatsen.

9. De spelletjes

Er zijn ontzettend veel spelletjes te verzinnen voor een baby shower. Kies niet teveel spelletjes, het kan daardoor snel te druk worden en dan blijft er weinig tijd over om gezellig te kletsen en de cadeaus uit te pakken.

Rompers versieren

Koop een stapel goedkope witte rompers, of als je een klein budget hebt vraag de gasten om er zelf 1 mee te nemen. Action en Zeeman verkopen veel leuke dingen om textiel mee te versieren, sla applicaties, textiel verf en textiel stiften in. En ga met zijn alle aan de slag met het versieren van de rompers. Onze ervaring leert dat de rompers daarna vaak niet meer geschikt zijn om te dragen. Maar het is wel enorm leuk om op te hangen wanneer de baby geboren is. Simpel een lijntje spannen, en de rompers ophangen met knijpers.

Babyvoeding raden

Als aanstaande moeder moet je natuurlijk wel proeven wat je kindje straks gaat eten. Dit is een leuk spelletje en geeft ook tijd om een cadeau uit te pakken. Koop een aantal potjes babyvoeding, verwijder het etiket en laat mama proeven. Raadt ze de smaak goed, dan mag ze een cadeautje uitpakken

Raad de baby foto

Een leuk spel om te doen tijdens de baby shower. Laat alle gasten een baby foto van zichzelf meenemen.  Hussel alle foto's door elkaar en laat de aanstaande moeder raden van wie deze babyfoto is. Ook hier kan je weer als prijs een cadeautje uitpakken.

Andere leuke babyshower spelletjes 

 • Baby playlist, schrijf binnen een minuut zoveel mogelijk liedjes op met het woord baby erin
 • Baby is het verboden woord, het woord baby mag niet worden genoemd
 • Speen snoep happen, koop snoep speentje, hang ze op en snoep happen maar!

10. De foto’s

Er is natuurlijk niets leukers dan wanneer de mama to be achteraf nog even kan nagenieten van deze mooie dag.  Lekker tijdens haar verlof nog eens door de foto’s gaan. Zorg er dus voor dat er voldoende foto’s worden gemaakt. Als het binnen je budget past kan je een fotograaf inhuren. Maar je kan ook 1 of 2 personen vragen om die dag de foto’s te maken. Zorg er dan wel voor dat deze persoon ook nog mee kan genieten van de babyshower. Je kunt de foto’s na de baby shower laten afdrukken in een mooi foto album voor een blijvend herinnering.

 

11. De bedankjes 

Een fantastische dag moet natuurlijk ook feestelijk worden afgesloten. Je kunt dit doen door aan alle gasten een klein bedankje mee te geven. Onze mini champagne glazen zijn hiervoor erg geschikt. Deze laat je eenvoudig naar wens graveren. En zo kan je een mooi aandenken aan de baby shower meegeven aan de gasten.

Tot slot

Vergeet niet dat deze dag volledig draait om de aanstaande moeder en haar baby. Verwen haar dus goed en zorg er voor dat ze deze dag nooit meer vergeet. Wil je haar verrassen met een bijzonder baby shower cadeau? Laat dan een spiegel of glasbokaal bij ons graveren. Alle gasten kunnen vooraf aan de babyshower iets leuks op schrijven voor de aanstaande baby, zo is dit altijd een mooi aandenken aan de babyshower. Maar je kan ook een cadeaubon voor een geboortetegel cadeau geven, het leuke van onze geboortetegels ze kunnen gegraveerd worden met het geboortekaartje! Laat je ons weten hoe de baby shower is geweest?