Glas graveren de 5 methodes

Glas Graveren

Eenvoudig uitgelegd; een glasgravure is een kras in het glas op begeleidende wijze, je maakt dus door te graver -krassen- een versiering of tekst aan in het glas. En zijn een aantal methodes om dit te doen, in deze blog leg ik je graag uit hoe wij bij Origineel Kadootje graveren en gebruik maken van verschillende technieken.

Verschillende methodes, met de hand of met een computer

Je kunt voor het graveren gebruik maken van een graveermes, een roterende graveerpen, een computergestuurde diamantfrees een laser of door zandstralen.

Met het graveermes snijdt je als het ware met een dun en sterk mes in het glas. Deze methode is vooral ook populair bij hobby-graveren. Als 6-jarige mocht ik ooit eens samen met mijn opa een glas voor mijn oma graveren (uiteraard met de tekst Oma erop) en dat vond ik geweldig om te doen.

 

Je kunt ook kiezen voor een roterende graveerpen. Dit is de meest bekende manier. Klassiek graveerders en hobby-graveerders zijn hier erg bedreven mee. Zelf heb ik dit een aantal jaren gedaan en ik vind dat deze manier van graveren nog steeds een bijzonder resultaat geeft.

Glas graveren met een dremel Dit glas wordt gegraveerd met behulp van een dremel

Je kunt als houder een dremel (soort stift) gebruiken, hierin plaats je de diamantfrees waarmee je roterend in het glas kunt graveren. Je hebt frezen in allerlei maten, zowel voor dunne lijnen als grote oppervlakten. Je kunt alleen diamantfrezen gebruiken voor het graveren van glas anders slijten ze veel te snel of verbranden zelfs. Graveren met een roterende graveerpen kent heel weinig beperkingen -je kunt er prachtige dingen mee maken- maar het vereist enorm veel oefening en een heel vaste hand. Wanneer je de techniek onder controle hebt maak je fantastische dingen.

Een andere manier van graveren is met een computergestuurde diamantfrees. Het resultaat is hetzelfde als met de graveerpen, echter ben je door het gebruik van de machine waar je het te graveren glas in plaatst wel beperkt in de oppervlakte waar je op kunt werken.

Lasergraveren is weer een heel andere tak van sport. De laser wordt aangestuurd door de computer en deze computer graveert jouw ontwerp door middel van hele kleine -miniscule!- brandpuntjes in het glas. Dit is min of meer ook de reden dat glas dat door middel van deze techniek wordt gegraveerd en vaak een beetje korrelig uitziet. Ook bij deze methode ben je wel beperkt in de vorm en de oppervlaktes van het glas dat je gebruikt.

Het graveren van een wijnfles doornmiddel van zandstralen Op de foto wordt een wijnfles gezandstraald

Er is nog een heel andere methode, namelijk zandstralen, dit lijkt in zijn totaal niet op de andere methodes die ik hiervoor heb beschreven, maar het resultaat is net zo mooi en kan wat mij betreft zelfs als één van de mooiste methodes worden beschouwd. Het ontwerp wordt door middel van een sjabloon op het glas aangebracht. In een zandstraalcabine wordt onder hoge druk zand over het glas heen gespoten. Op die manier wordt het ontwerp in het glas geslepen. Je kunt hiervoor verschillende straalmethodes gebruiken zoals glasparels of aluminiumoxide. (wat een mooi woord voor zand is)

Origineel Kadootje graveert al een aantal jaar met deze methode. Het grote voordeel hiervan is dat al onze gravures buitengewoon strak zijn en dat grote oppervlakten mooi egaal wit worden. Zandstralen kent geen enkele beperking; je kunt de sjablonen op ieder product gebruiken. En met de kennis die wij inmiddels in huis hebben kunnen we grote en kleine oppervlakten graveren.

Kleur aan de gravure

De kleur van de gravure is altijd wit/mat. Deze kleur ontstaat doordat het glas een beetje beschadigt raakt; een kras dus. Soms vragen mensen zich af of het mogelijk is om in kleur te graveren. Het antwoord is eenvoudig; nee, dat gaat echt niet. Je zou dan na het graveren met verf moeten gaan werken en dat komt de gravure niet ten goede. Je kunt deze techniek van kleuren wel weer toepassen in stenen gravures. Maar op glas is het geen goed idee, de verf zal ook snel vervagen als het glas vaker gewassen wordt of in de vaatwasser wordt gewassen.

Diepte

Je kunt met elke graveermethode diepte aanbrengen in de gravure. Dit doe je door sommige delen in het ontwerp dieper in het glas te graveren. Diepere delen krijgen daardoor een wittere kleur en zo ontstaat er diepte en contrast.

Zoals al eerder geschreven; onze manier van graveren kent weinig beperkingen. Door het gebruik van speciale computersoftware is het eenvoudig om mooie bewerkingen te kunnen maken van het voetje van een glas tot aan de rand. Elke manier van bewerken is een vak apart. Je hebt handwerk waarbij je een vaste hand moet hebben of juist veel kennis van goede software om glas te kunnen graveren.

Origineel Kadootje is van alle markten thuis en beschikt over de juiste, vaste hand of het perfecte computerprogramma om van jouw kadootje een Origineel Kadootje te maken. Bij ons kun je rekening op een exclusief staaltje vakwerk waar liefde en kennis in zit.

Tijdloos

Een kadootje in de vorm van een gegraveerd glas is tijdloos en aan te passen aan alle wensen voor elke gelegenheid. Ontwerpen kunnen klassiek, modern en gepersonaliseerd zijn; de skye is wat ons betreft the Limit. De materialen die worden gebruikt zijn van hoge kwaliteit en gaan een leven lang mee wat een gravure van Origineel Kadootje met recht een Origineel Kadootje maakt.

Bekijk ook:

Laat unieke glazen graveren Glazen graveren

 

Leave a Reply
Loading...