Glas graveren de 5 methodes

Glas graveren

Wat is glas graveren? Simpel uitgelegd is een glas gravure een kras in het glas, maar dan op een begeleide wijze. Hierdoor is het mogelijk om versieringen en teksten aan te brengen op het glas.  Er zijn verschillende methodes om glas te graveren. Wij leggen in dit blog uit welke methodes er zijn en hoe wij ons glas graveren.

De verschillende methodes voor het graveren van glas
- met een graveer mes
- met een roterende graveerpen
- met een computer gestuurde diamant frees
- met een laser
- zandstralen

Met een mes graveren

Met een graveer mes graveren, het zegt het eigenlijk al, met een dun sterk en scherp mes "snijden" in het glas, een methode die enkel nog eens in de huiskamer wordt gebruikt als hobby. Ik weet nog dat ik als 6 jarige op deze manier een glas met opa had gemaakt voor oma, met uiteraard "oma" er in gekrast.

Graveren met een roterende graveerpen

Glas graveren met een dremel Dit glas wordt gegraveerd met behulp van een dremel

Deze manier van glas graveren is waarschijnlijk de meest bekende manier. Het wordt veel gebruikt door hobbyisten en klassiek graveerders.

Zelf heb ik een aantal jaren op deze manier de bestellingen gegraveerd. En ik vind nog steeds dat dit een bijzonder resultaat geeft.

Als houder kunt u een dremel gebruiken, hierin wordt een diamantfrees geplaatst, waarmee roterend in het glas gegraveerd kan worden. De frezen zijn er in diverse maten, voor de dunne lijntjes en de grote oppervlakten.

Alleen diamantfrezen zijn geschikt voor het graveren van glas, andere vrezen zullen snel slijten of zelfs verbranden. Deze manier van graveren kent weinig beperkingen, het vereist alleen veel oefening en een vaste hand. Maar wanneer je de techniek onder de knie hebt, kan je er hele mooie werkstukken mee maken.

 

Computer gestuurd graveren

Een computer gestuurde diamantfrees doet eigenlijk hetzelfde als de graveer pen, maar dan aangestuurd door een computer. De machine waar het glas in wordt geplaatst heeft vaak wel beperkingen in het te bewerken oppervlak.

Lasergraveren

Wijnglas wordt gegraveerd in een laser Op de foto ziet u hoe een wijnglas wordt gegraveerd in een laser graveer machine

Glas graveren met de laser is weer een hele andere tak van sport, de laser wordt aangestuurd door de computer, deze graveert het ontwerp door middel van minuscule brandpuntjes, dit verklaart teven waarom een gravure er wel eens "pixelig"uit ziet.  Ook aan de laser zitten beperking met betrekking tot de vorm van het glas en het bereik van de laser.

Zandstralen

Het graveren van een wijnfles doornmiddel van zandstralen Op de foto wordt een wijnfles gezandstraald

Zandstralen, lijkt in uitvoering in zijn geen geheel niet op voorgaande methodes, het resultaat doet er echter niet vooronder en wordt vaak als in van de mooiste beschouwd. Het ontwerp wordt door middel van een sjabloon op het glas aan gebracht. In de zandstraalcabine wordt hier vervolgens met zand onder hoge druk over heen gespoten, zo slijpt het zand het ontwerp in het glas. Dit kan met diverse straalmiddelen zoals glasparels en aluminiumoxide (zand).

Wij graveren inmiddels al een aantal jaren door middel van zandstralen. Het grote voordeel hiervan is dat de gravures erg strak zijn en dat grotere oppervlakken mooi egaal wit worden.  Zandstralen kent geen beperkingen, de sjablonen kunnen op ieder product worden aangebracht. En met de juiste kennis kunnen zowel grote als kleine oppervlakken gegraveerd worden.

De kleur van de gravure

De kleur van de gravure is ten allen tijde wit/mat, deze ontstaat door de beschadiging van het glas, net zoals een kras. Wij krijgen regelmatig de vraag of het ook mogelijk is om in kleur te graveren. Het antwoord daarop is nee. Dit is technisch onmogelijk. Het is wel mogelijk om na het graveren nog verf aan te brengen in de gravure. Dit doen wij alleen bij stenen. Wij kiezen ervoor om dit niet op glas te doen omdat deze vaak in de vaatwasser worden geplaatst. En de verf daardoor snel vervaagd.

Diepte graveren

Met alle graveer methodes is het ook mogelijk om diepte aan te brengen in de gravure, dit kan door bepaalde delen van het ontwerp dieper in de glazen te graveren, de diepere delen zullen een wittere kleur krijgen dan de oppervlakkig gegraveerde delen, zo ontstaat er diepte en contrast.

Geen beperking

Met de niet computer gestuurde methodes kunnen de glazen van onder tot boven gegraveerd worden zonder beperkingen, of de gravure nu langs de bovenrand van het glas komt of onderop het voetje van het glas, alles kan.

Vakwerk

Iedere manier van glazen graveren is een vak apart, de handgravures vergen veel oefening en een vaste hand, de computer gestuurde gravures vergen een aardige software kennis en de zandgestraalde gravures oefening en precisie.

Etsen

Etsen wordt ook wel eens gezien als graveren, dit is echter een groot misverstand, de "ets"ontstaat door een zuurwerking van het ontwerp aan de oppervlakte van het glas,  een chemisch proces.

Iedere methoden van glazen graveren kent voor en nadelen te opzichte van elkaar. De kenner zal duidelijk de gebruikte graveermethode herkennen.

Tijdloos

Het graveren van glazen is van alle tijden en kan voor iedere gelegenheid gebruikt worden. De ontwerpen voor de gravures kunnen zowel een klassieke als moderne uitstraling hebben, de Skye is de limit.
Glazen graveren wordt in gedachte nog weleens als oubollig gezien, niets is minder waar. De designs van tegenwoordig kunnen stoer en hip zijn. En met het juiste ontwerp zou iedereen wel een gegraveerd glas thuis willen hebben.

Wanneer de glazen met beleid worden gebruikt, gaan deze eeuwig mee! De gravure kan nooit verdwijnen, deze zit immers in het glas verwerkt.

 

Leave a Reply
Loading...