Valentijnsdag ideeën wij geven 6 tips

Valentijnsdag, dé dag om een geliefde (anoniem!) de liefde te verklaren.

Hoe lang bestaat Valentijnsdag al?

St. Valentijn
Een veelgehoord verhaal draait om een Romeinse priester- Sint Valentijn- die omkwam tijdens de christenvervolgingen onder keizer Claudius II Gothicus (268-270). Deze priester zou geweigerd hebben zijn geloof op te geven. In plaats daarvan probeerde hij de keizer zelfs te bekeren. Deze Sint Valentijn stierf uiteindelijk als martelaar. Kort voor zijn executie zou hij nog wel een wonder hebben verricht door de blinde dochter van zijn cipier te helen. Dat was handig want dan kon hij tenminste heilig verklaard worden. Zonder wonder; geen heilige is bij het Vaticaan immers de regel. Ook wordt vaak een bisschop uit Terni genoemd. Hij werd in 273 onthoofd tijdens de christenvervolgingen van Keizer Aurelianus. Over hem is ook nauwelijks wat bekend. Maar het zou best eens over dezelfde Sint Valentijn kunnen gaan.

Vruchtbaarheidsfeest?
Sinds de 18e eeuw wordt Valentijnsdag ook in verband gebracht met het Romeinse Vruchtbaarheidsfeest ter ere van de God Faunus. (god van de natuur) De Romeinen vierden dit feest al eeuwenlang, en het was ook een feest dat graag werd gevierd door Christenen. Dat kon natuurlijk niet vond Paus Gelasius en daarom bedacht hij Valentijnsdag als christelijke feestdag om het Romeinse feest te vervangen.

Om een link te creëren tussen de historische verhalen en het heden, bedacht men allerlei mooie en romantische verhalen rond Valentijnsdag; Sint Valentijn’ – van wie we dus niet precies weten wie dat was – en de liefdestradities van 14 februari, ontstonden er rond 1900 verschillende mythen en legendes. De heilige Valentijn zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten. Erg overtuigend was dit allemaal niet en omdat Sint Valentijn uiteindelijk vooral met onduidelijkheid werd geassocieerd, besloot de katholieke kerk in 1969 om 14 februari niet langer meer als zijn naamdag te vieren.

Maar toen…
Vanuit Engeland kwam begin deze eeuw de traditie overwaaien om op deze dag een geliefde anoniem een kaartje of mooie bos bloemen te sturen. Waren de nuchtere Hollanders in de eerste instantie een beetje sceptisch over dit nieuwe feest, we hebben Valentijnsdag inmiddels in ons hart gesloten en vieren deze dag het liefst met onze geliefde.

Wat doe jij op Valentijnsdag?

Hou jij het bij een kaartje of bloemen of is Valentijnsdag gewoon een leuke dag om met je lief op pad te gaan, of hem of haar te verrassen? Pak je groots uit of hebben jullie een eigen traditie? Of wil je een keer iets anders?

Want zeg nou zelf; je wilt toch niet weer met dezelfde cadeaubon aan komen zetten? Of er net te laat achter komen dat elk restaurant volgereserveerd is?

Origineel kadootje heeft een paar leuke Valentijnsdag ideeën voor je op een rijtje gezet;

• Zet de wijnglazen maar op tafel en poets je beste bestek op. Restaurants zitten vol met andere verliefde stellen en je wilt dat jouw geliefde het middelpunt van belangstelling is. Zoek een niet té ingewikkeld recept wat niet kan mislukken -en natuurlijk het favoriete toetje van je lief- en staar elkaar ongegeneerd in de ogen zolang jullie willen. Dan kunnen de fles wijn en de glazen gewoon mee naar de bank.

Slechte kok?
Leef je uit bij een traiteur en tover de lekkerste gerechten op tafel zonder dat je er uren in de keuken voor hebt hoeven ploegen.

Origineel?
Zoek een mooi stof uit en fabriceer je eigen tafelkleed. Kan ook met naam van jouw lief!

Origineel kadootje personaliseert die glazen natuurlijk. Steel de show door een leuke boodschap te laten graveren.

• Stippel een speurtocht uit door de stad waar jullie elkaar hebben ontmoet en verras je geliefde met een geweldige bos rozen op de plek waar jullie voor het eerst hebben gezoend.
Natuurlijk een stuk minder leuk als de eerste zoen op de dansvloer plaatsvond, maar zeker geschikt voor romantische bruggenwandelaars en parkgangers.

Extra?
Neem een picknickmand mee voor een winterse picknick!

• Die bos rozen elk jaar zijn heel erg leuk, maar ze worden nog leuker als je ze in een vaas geeft met jouw Valentijnsboodschap. Of gewoon je naam, dat kan natuurlijk ook.

Single?
• Niemand om Valentijnsdag mee te vieren, gewoon gelukkig single? Verwen jezelf met een middagje (web)shoppen en wees je eigen Valentijn. Iedereen wordt gelukkig van een paar mooie rozen en die teddybeer met dat hartje mag je gerust voor jezelf kopen. Omdat ie zo schattig is.

 

Hoe ziet jouw planning voor Valentijnsdag eruit, heb je nog leuke ideeën? Deel ze met ons in de reactie!

Bekijk ook: 

 

 

Leave a Reply
Loading...