Glas graveren als hobby

Als 16 jarige begon ik met glas graveren, ik had de oude graveer spullen van mijn Oma gekregen en zo begon mijn hobby. Nu 20 jaar later graveer ik nog steeds op dagelijkse basis. Inmiddels al lang niet meer als hobby, het is nu mijn werk. Met veel plezier graveer ik spiegels, glazen, vazen en nog heel veel meer andere mooie glas producten. En nog steeds is het ontzettend leuk om te doen, wij graveren inmiddels niet meer met de hand omdat het te bewerkelijk is, en zijn daardoor overgestapt op zandstralen. Wil jij zelf gaan graveren? In dit blog leg ik de de basis uit van hoe je kan starten met glas graveren als hobby.

Glas graveer benodigdheden

Proxxon glas graveer set
Ik vind het zelf prettig om met een elektrisch graveer apparaatje te werken. Hiervoor kan je een dremel gebruiken, maar ik geef de voorkeur aan een proxxon graveermachine. Deze is een stuk lichter en dunner dan een dremel waardoor je preciezer kan werken. Proxxon levert ook starterpakketen deze zijn online te bestellen vanaf € 43,95 zo ben je in een keer klaar en heb je ook gelijk een handige opbergkoffer en diamantstiften. Gebruik voor het graveren van glas altijd diamantstiften. Diamant is het enige materiaal dat sterk genoeg is om glas te graveren. Diamant stiften zijn bij iedere bouwmarkt te krijgen en daarnaast kan je ze vaak bij modelbouw winkel kopen. Het is verstandig om een beschermbril en een mondkapje te dragen. Je weet waarschijnlijk wel dat als glas breekt het echt in honderdduizend stukjes kan springen en dit is niet fijn om in je ogen te krijgen. Glasstof is niet goed voor je gezondheid en kan zelfs kanker verwekkend zijn, dus een mondkapje dragen is zeker een aanrader. Dit zijn de enige spullen die je nodig hebt om te kunnen starten met graveren, en een glas natuurlijk maar dat lijkt mij logisch. Laat het kristallen glasservies dat een erfenis was en al generaties in je familie is nog even in de kast staan. Al het begin is moeilijk en dit zijn de glazen die je niet wil verpesten. Wil je die gegraveerd hebben, breng ze dan maar bij ons langs, wij graveren ze graag voor je!

Met welk materiaal begin je
Wanneer je alle spullen hebt om te beginnen met graveren kan je natuurlijk een glas uit de kast pakken en starten. Maar als je echt een beginner bent is het makkelijker om een vlak product te gebruiken. Wanneer je begint met glazen moet je veel rekening houden met de bolling van het glas. Hierdoor kan je makkelijk uitschieten en fouten kunnen niet ongedaan gemaakt worden. Daarom adviseer ik je om te beginnen met een glasplaat, bijvoorbeeld een glasplaatje uit een fotolijst. Dit zijn ook relatief goedkope producten en dus leuk om mee te starten. Het voordeel van een glasplaat is ook dat je het voorbeeld dat je wilt gaan graveren er makkelijk achter kan plakken.

Hoe begin je met glas graveren
Zorg dat je een duidelijk voorbeeld hebt, er zijn veel verschillende boekjes te verkrijgen met glas graveer tekeningen maar die heb je niet perse nodig om te starten met graveren. Je kan iedere tekening gebruiken die je wilt, een kleurplaat of een plaatje van het internet het is allemaal te graveren. Wil je een naam graveren print deze dan uit in een mooi lettertype. Maak een leuk ontwerp, die kan je op de computer doen maar als je daar niet handig mee bent kan je ook wat knippen en plakken. Plak dit ontwerp goed vast aan de achterkant van je glasplaat of aan de binnenkant van je glas. Plaatst de diamantstift goed in de graveermachine en je kan beginnen. Veel mensen hebben de nijging om hard te gaan drukken op het glas. Terwijl je dit juist niet moet doen. Door hard te drukken schiet je sneller uit en je gravure wordt heel bibberig. Begin rustig met kleine krasjes, het maakt niet uit dat het er nog niet duidelijk op staat je kan de lijntjes later nog goed bijwerken. Ga net zo vaak over een lijntje tot je tevreden bent over het resultaat. Met glas graveren werken we in negatief, wat zwart is wordt wit en wat wit is blijft open. Maar je kan natuurlijk naar eigen inzicht vlakken inkleuren. Er zijn verschillende diamantstiften op de markt, hoe fijner het "grid"  op de stift is des te lichter de gravure is. Zo kan je ook contrast aanbrengen.

Beginnen met het graveren van glazen
Wanneer je glazen wilt graveren is het verstandig om heel rustig te beginnen. Te hard drukken op je stiften zorgt er voor dat je uitschiet. Kies ook voor een dik glas zoals een longdrinkglas of een whiskyglas, er zijn natuurlijk ook dikkere wijnglazen op de markt. Wanneer een glas onder spanning komt te staan wat gebeurt door het te graveren kan het makkelijk breken. Een longdrinkglas of rond whiskyglas is makkelijk om mee te starten omdat je niet veel last hebt van bolling. Hierdoor schiet je minder snel uit. Oefen zoveel als dat je kan en uiteindelijk kan jij prachtige champagneglazen graveren zonder er over na te denken.

Een spiegel graveren
Bij een glas of glasplaat kan je het voorbeeld dat je hebt gemaakt achter het glas doen. Bij een spiegel kan dit natuurlijk niet, of nou ja je ziet het niet. Maar gelukkig is hiervoor een simpele oplossing, carbon papier! Plak een velletje carbon papier op de spiegel en trek je ontwerp over, haal het ontwerp en het carbon papier weg en je ontwerp staat mooi blauw op de spiegel. Begin met het graveren van de buiten lijnen, zodat je de afdruk niet wegveegt met je handen. Wanneer de gravure er duidelijk opstaat kan je  de spiegel schoonmaken. Je zult dan waarschijnlijk zien dat niet ieder lijntje even duidelijk op de spiegel gegraveerd is, maar deze kan je eenvoudig bijwerken. Pak eventueel je ontwerp er nog bij om te kijken hoe de lijnen lopen. Een spiegel laat snel chipjes los, dit kan je voorkomen door maar weinig druk uit te oefenen. Komen er toch chipjes in je spiegel, werk dit dan zo goed mogelijk bij. Meestal is het nog goed bij te werken.

Glas graveren is een goedkope hobby
Zoek je een goedkope hobby dan is glas graveren zeker een aanrader. De aanschaf van de benodigdheden zijn eenmalig, het glas graveer machientje gaat jaren mee en de diamantstiften kan je ook lang mee doen. En een glas, spiegel, vaas of fotolijst is ook geen enorme uitgaven. Zo kan je dus goedkoop een leuke hobby uitoefenen en je eigen cadeaus maken.

Zelf je cadeaus maken
Glas graveren is ontzettend leuk om te doen en daarnaast ook nog eens heel erg handig omdat als je het een beetje onder de knie hebt je zelf je cadeautjes kan maken. Een glas met naam is bijvoorbeeld een leuk verjaardagscadeau maar die kan je natuurlijk ook goed voor de Sinterklaas of de kerst cadeau doen. Wanneer er een baby wordt geboren in je omgeving en je een gepersonaliseerd kraamcadeau wilt geven, kan je een geboortetegel maken van een spiegel door er het geboortekaartje op te graveren. Maar in plaats van een geboortetegel kan je voor de geboorte van een kindje ook een fotolijst graveren met het kaartje of gewoon een leuk plaatje en de naam en geboortegegevens van het kindje. En op deze manier kan je ook leuke huwelijkscadeaus maken. Zelf originele cadeautjes maken is leuk om te doen, maar ook heel erg leuk om te geven.

Ik hoop dat je zo genoeg tips hebt om te kunnen starten met graveren. Ben je net begonnen en heb je vragen stel ze gerust! En ik wens je alvast veel plezier met je hobby. Foto's insturen vind ik natuurlijk ook heel erg leuk!